ДВАДЕСЕТ ПЕТ ГОДИНА ВОЈСКЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ 1992-2017.

Поводом обележавања 25 година од формирања Војске Републике Српске, наше удружење, уз подршку Представништва Републике Српске у Србији, организује трибину

ДВАДЕСЕТ ПЕТ ГОДИНА ВОЈСКЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ 1992-2017.

у четвртак, 18. маја, у 11.00 часова, у великој сали Медија центра, Теразије 3/I

Војска Републике Српске је учествовала у стварању Републике Српске, одбранила је у рату заједно са осталим снагама одбране, а након рата је била гарант безбедности и стабилности Републике Српске, све до укидања, под притиском снага које би да укину и Републику Српску, како би створили унитарну Босну и Херцеговину.

Данас у саставу заједничких Оружаних снага Босне и Херцеговине, Трећи пешадијски (Република Српска) пук  наставља постојање и традицију Војске Републике Српске.

На трибини ће говорити:

  • Бошко Антић, контраадмирал – ВОЈСКА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОСЛЕДИЦА ВОЈНОГ ОРГАНИЗОВАЊА МУСЛИМАНА И ХРВАТА
  • Мр Петар Шкрбић, генерал-потпуковник – ВОЈСКА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ У РАТУ ЗА СЛОБОДУ СРПСКОГ НАРОДА И РЕПУБЛИКУ СРПСКУ
  • Саво Сокановић, генерал-потпуковник – ВОЈСКА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ У ПОСЛЕРАТНОМ ПЕРИОДУ

Шири реферати и дискусије биће објављени у Зборнику радова са ове трибине.

Овом трибином желимо да:

  1. Обележимо овај значајни датум у историји српског народа у бившој Босни и Херцеговини, којим се савремена историја још не бави, да истакнемо значај настанка Војске Републике Српске, њену улогу у отаџбинско-одбрамбеном рату и спречавању страдања  српског народа 1992-1995. Године, као и улогу у послератном периоду на очувању Републике Српске, у чије темеље је узидано преко 24.000 погинулих војника и 783 полицајца.
  2. Иницирамо државне органе Републике Српске, научне и друге установе и удружења грађана да ангажованије крену у ширење истине о отаџбинско-одбрамбеном  рату српског народа 1992-1995. године.
  3. Аргументовано покажемо да је Војска Републике Српске настала као последица наоружавања и војног организовања остала два конститутивна народа Босне и Херцеговине (Патриотске лиге, Зелених беретки, Хрватских оружаних снага и Хрватског већа обране); да су дејства Војске Републике Српске имала одбрамбени карактер у циљу заштите српског народа на просторима где вековима живи, а који је у претходном периоду претрпео велика страдања, која би остварењем „Исламске декларације“ довела до његовог нестанка; да је Војска Републике Српске у послератном периоду имала улогу заштитника тековина стечених у одбрамбено-отаџбинском рату, имплементације војних анекса Дејтонског споразума  и гарант безбедности и сигурности у складу са Дејтонским споразумом; да данашње Оружане снаге Босне и Херцеговине, са минималним учешћем и утицајем српског народа у њој, не гарантују српском народу у Републици Српској безбедиост и сигурност, напротив.

 

Објављено у Новости

Оставите одговор