Премијера документарног филма „МУЧНИ ТЕРЕТ ПОДМЕТНУТЕ КРИВИЦЕ“

Фондација „Правда за Новака Ђукића“ и Тим за одбрану Новака Ђукића организују премијеру документарног филма „МУЧНИ  ТЕРЕТ ПОДМЕТНУТЕ КРИВИЦЕ“, у петак 4. новембра 2016. године у 16.00 часова у Звездара театру, у Београду.

Филм документује  истину о трагичном догађају на тргу Тузланска Капија у Тузли, који се десио 25. маја 1995. године у 2general-novak-dukic0.55 часова, којом приликом је, према наводима Тужилаштва БиХ, смртно страдало 71 лице, а рањено око 150 лица.

За тај трагичан догађај Тужилаштво БиХ је оптужило, а Суд БиХ пресудио на 20 година затвора, генерала Војске Републике Српске Новака Ђукића. Он је, према пресуди, наводно, наредио гранатирање трга Тузланска Кап
ија из топа 130 милиметара са локалитета села Пањик на Озрену. Приликом изрицања пресуде, Суд БиХ се тежишно руководио налазима и мишљењем вештака Тужилаштва БиХ, професора Берка Зечевића.

Одбрана генерала Ђукића је 2010. године формирала Фондацију „Правда за Новака Ђукића“, а потом и Тим за одбрану Новака Ђукића, са циљем да се путем експертиза – научних огледа, докаже да се трагичан догађај са таквим последицама није могао догодити дејством гранате, посебно са аспекта дејства гранате 130 мм на живу силу и материјална средства. Фондација и Тим су формирале мултидисциплинарни експертски тим из Републике Српске и Републике Србије за анализу предмета, спровођење експертизе и достављање налаза и мишљења тиму одбране. Уз разумевање и помоћ надлежних органа Републике Србије, на војном полигону у Никинцима направљена је реплика трга Тузланска капија, са свим објектима, људством и средствима затеченим према истрази на лицу места у моменту експлозије. Примењена су сва средства под условима из истраге. До марта 2016. године спроведена су 32 опита, које су  реализовали, поред домаћих стручњака, експерти из Републике Чешке, Републике Француске и Израела. Ни један експериментални резултат не подржава закључке из експертизе вештака Тужилаштва БиХ, професора Берка Зечевића.

На основу свих тих аналаза, произлази стручни закључак: “У Тузли на тргу “Капија”, 25. маја 1995. године у 20.55 часова, није експлодирао никакав испељени артиљеријски пројектил, посебно не онај калибра 130 мм, већ је експлодирало више синхроно активираних експлозивних направа.”

Премијером овог документарног филма јавност ће први пут, после више од двадесет година, имати прилику да чује истину о трагичном догађају који се одиграо на Тузланској Капији. У филму је та истина поткрепљена научним доказима стручњака из наведених земаља  у области балистике, артиљерије, патологије и права. Филм презентује и истину о раду суда који је изрекао пресуду на неодрживим чињеницама.

Право на истину имају првенствено настрадали на Тузланској Капији, њихови родитељи и родбина, али право на истину има и наш народ, као и осуђени генерал Ђукић коме је подметнута кривица и, наравно, право на истину има и његова породица.

НАУКОМ ЗА ИСТИНУ, НАУКОМ  ПРОТИВ  ЗЛОЧИНА!

 

Објављено у Новости

Оставите одговор