Сајам књига 2016.

Представништво Републике Српске у Србији је на овогодишњем Сајму књига наступило под слоганом  „Идеш ли роде?“, великог писца Петра Кочића, чија стогодишњица смрти се обележава ове године.

Све сајамске дане је обележио изузетно велики број промоција богате издавачке делатности Републике Српске, а посебно задовољство нам је што су међу ауторима чије књиге су представљене били и чланови нашег удружења генерал Винко Пандуревић и књижевник Мирослав Тохољ.

СЛОБОДИ – П. Кочић

Многи су вијекови, многа покољења и пјесници славили Тебе. Многа се свјежа крв лила за Те и у име Твоје!

Са Твојих као крв црвених усана вјечито струје и шуме слатке и опојне ријечи, које вијековима из темеља потресају, које прегажено робље до уздрхталог заноса усхићују!

Ти, о чиста и свијетла жено, од искона рађаш, а Твоја бујна и обла њедра кроз дубоку и бескрајну вјечност неодољиво миришу страсним и разблудним дјевојаштвом које заноси и опија.

Раздраган и занесен узаврелом и вјечито узбуњеном крвљу, коју ми балкански хајдуци, преци моји, у баштину даше, свјестан о животворном сјају љепоте и пуном обиљу милости и снаге Твоје,

Ја, мали и ситан, падам на кољена и у заносу дижем молитве Теби, о Безгранична, о Бескрајна и Бесконачна – дођи већ једном и походи земљу моју, јер све је без Тебе ништа – ништа је с Тобом све!

Објављено у Новости

Оставите одговор